China's kostscholen in Tibet onder de loep

China's systeem van koloniale kostscholen in Tibet, waar ongeveer 1.000.000 Tibetaanse kinderen zijn ondergebracht, is al langer een alarmerend gegeven. In veel gevallen worden ouders gedwongen hun kinderen weg te sturen, omdat de overheid door het sluiten van dorpsscholen geen ander onderwijsalternatief aanbiedt. China's koloniaal internaatsysteem zorgt ervoor dat toekomstige generaties Tibetanen permanent vervreemd zullen raken van hun eigen taal, cultuur en gemeenschap.

Europees Parlement

Het Europees Parlement nam een jaar geleden met grote meerderheid een resolutie aan waarin de repressieve gedwongen assimilatie van Tibetaanse kinderen in Chinese staatsinternaten werd veroordeeld. De resolutie roept de Chinese regering op om het internaatsysteem in Tibet onmiddellijk af te schaffen en dringt er bij de Raad en de lidstaten op aan om gerichte sancties aan te nemen tegen Chinese functionarissen voor hun betrokkenheid hierbij.

 

Mainstream media

In de laatste weken berichtte The New York Times uitgebreid over deze afschuwelijke instellingen. Dit was natuurlijk een ongelooflijke mijlpaal in onze strijd om deze kostscholen afgeschaft te krijgen. The Japan Times, Indian Express en ook De Morgen pikten het verhaal op en publiceerden de reportage. Het onderzoek van The New York Times bevestigt dat Tibetaanse kinderen wijdverbreide en systematische fysieke en psychologische schade lijden onder het Chinese internaatsysteem. De reportage documenteert door middel van visueel bewijs en onderzoek hoe Tibetaanse kinderen worden onderworpen aan politieke indoctrinatie, mishandeling en misbruik, terwijl ze in een enorm systeem van scholen zitten dat is ontworpen om hen te ontdoen van hun culturele identiteit, inclusief hun moedertaal. Al deze praktijken schenden meerdere internationale mensenrechtenverdragen die Beijing heeft ondertekend en zijn gericht op het onderdrukken van de oppositie tegen de Chinese overheersing in bezet Tibet.

 

WAT KAN JIJ DOEN? Lees meer over onze campagne en onderneem zelf stappen tegen China's repressieve kostscholenbeleid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.