Handen af van Tibetaans land!

 

Klimaatcrisis

Net als de poolgebieden of de Amazone bevindt Tibet zich in de frontlinie van de wereldwijde klimaatverandering. Snel stijgende temperaturen, veranderende neerslagpatronen, smeltende gletsjers en extreem weer hebben directe gevolgen voor de Tibetanen, de natuur en het ecosysteem. Het dak van de wereld is bovendien de bovenloop van enkele van 's werelds grootste riviersystemen en heeft een grote invloed op het klimaat in Azië. De opwarming van Tibet bedreigt de zoetwatervoorziening en voedselzekerheid van miljarden mensen.

Derde pool

Met meer dan 40.000 gletsjers levert Tibet water aan meer dan 1,5 miljard mensen in meer dan tien landen stroomafwaarts. Het smelten van gletsjers lopen verhoogt het risico op overstromingen, watertekorten en zeespiegelstijgingen. Tibet, als grootste en hoogste plateau, wordt vaak de 'derde pool' genoemd omdat het de grootste ijsvelden buiten de Arctische en Antarctische gebieden bevat. Het plateau warmt drie keer zo snel op als de rest van de wereld. Stijgende temperaturen doen de permafrost ontdooien, waardoor opgesloten methaan in de atmosfeer vrijkomt. Dit broeikasgas verergert de opwarming en draagt verder bij aan een klimaatveranderingscyclus.

 

 

Uniek ecosysteem

Tibet is een opslagplaats van een unieke biodiversiteit. Het uitgestrekte plateau is verdeeld in drie ecologische zones: steppegraslanden op grote hoogte, de bossen in het oosten en de gemengde struiken en landbouwgronden van zuid-centraal Tibet. Deze worden afgewisseld met bergketens met uitgestrekte ijsvelden. Het is de thuisbasis van zeldzame diersoorten - zoals de Tibetaanse antilope en de sneeuwluipaard - en van meer dan 5.500 soorten planten waarvan veel geneeskrachtige kruiden.

Nomaden

De gedwongen verwijdering van bijna 3 miljoen Tibetaanse nomaden is een mensenrechtencrisis die een negatieve invloed heeft op het ecosysteem. Het inheems beheer en kuddemobiliteit zijn essentieel voor de gezondheid van de graslanden en het verminderen van de klimaatverandering. Vaak blijkt de compensatie ontoereikend en zijn gezinnen niet aangepast aan een sedentair leven wat nieuwe problemen zoals werkloosheid en alcoholisme veroorzaken.

 

 

Ontwikkelingsprojecten

De grootschalige ontwikkelingsprojecten van China, zoals dammen, snelwegen en mijnbouw, vormen een bedreiging voor het milieu, het culturele erfgoed en het leven van de Tibetaanse bevolking. Deze projecten dienen de strategische belangen van China - de controle over hulpbronnen en territorium - maar hebben verwoestende gevolgen en dragen bij aan de klimaatcrisis. 

Protest

In februari 2024 werden talloze Tibetanen, waaronder monniken, gearresteerd na protest tegen de bouw van de Kamtok stuwdam in de Drichu rivier in Kham, Oost-Tibet. Deze dam zal twee dorpen verplaatsen, zes oude en heilige kloosters onder water zetten en de plaatselijke ecologie schade toebrengen. Tibetanen worden gemarginaliseerd in hun eigen land, kunnen niet vrij participeren aan het beleid van China, noch profiteren van de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

 

 

Bloed energie

Ondertussen werkt het Westen samen met China voor economisch gewin en onder het mom van de overgang naar groene energie terwijl het de bezetting van Tibet negeert. Het is van belang hoe de transitie naar groene energie wordt uitgevoerd. De ontginning van mineralen en de bouw van stuwdammen voor waterkracht leiden tot ethische zorgen over het eigendomsrecht hiervan. De exploitatie van Tibets  natuurlijke hulpbronnen voor groene energie weerspiegelen de wreedheid van bloeddiamanten. In beide gevallen gaat om de meedogenloze winning van kostbare grondstoffen ten koste van onderdrukte gemeenschappen.

Moratorium

Een van de belangrijkste bedrijven achter de Kamtok Dam is China Huadian, samen met zijn internationale investeerders en partners Siemens Energy, Credit Agricole en Schroders. China gebruikt de geloofwaardigheid en reputatie van deze westerse bedrijven om zijn mensenrechtenschendingen te verdoezelen.

Hoewel Siemens Energy, Credit Agricole en Schroders niet direct betrokken bij de bouw van Kamtok dam zijn ze medeplichtig aan de uitbuiting en mega-ontwikkeling in Tibet. Daarom roepen we op tot een internationaal moratorium op mega-ontwikkelingen in illegaal bezet Tibet totdat Tibetanen inspraak kunnen geven zonder angst voor arrestatie en marteling.

 


Wat kan jij doen?

  • Bekijk en deel de video met enkele leiders van de Tibetaanse beweging die oproepen tot een moratorium of stopzetting van mega-ontwikkeling in Tibet.
  • Teken en deel de petitie die zich richt tot Siemens Energy, Credit Agricole en Schroders met het verzoek hun samenwerking met China Huadian Group te beëindigen.
  • Bekijk en verspreid het panelgesprek van experten over de kwestie van mega-ontwikkeling en de voortdurende milieu- en mensenrechtencrisis in Tibet.
  • Praat erover op jouw sociale media en voeg zeker #HandsOffTibetsLand en #StandUpForTibet toe.
  • Meer informatie vind je terug op Hands Off Tibet's Land!