Wie? Lungta!
Wij zijn LUNGTA - Actief voor Tibet en zetten ons in voor de politieke, sociale en culturele rechten van het Tibetaanse volk. Tibet - historisch onafhankelijk - wordt sinds midden vorige eeuwen illegaal bezet door de Chinese Volksrepubliek. Een land waar de bevolking onder een politiestaat leeft, zonder vrijheden. Met LUNGTA steunen we het recht op zelfbeschikking en erkennen de Tibetaanse geweldloze strijd en hun vreedzaam verzet. Via informatie en activisme geven we de Tibetanen een extra stem en onderschrijving hierin de universele waarden van Zijne Heiligheid de Dalai Lama zoals mededogen, dialoog en tolerantie. Wij erkennen de op democratische leest geschoeide Tibetaanse regering in ballingschap als de legitieme vertegenwoordiging van het Tibetaanse volk. LUNGTA is politiek onafhankelijk en werkt op 100% vrijwillige basis.
Eind jaren '90 kwamen we voor het eerst in contact met de Tibetaanse vrijheidsstrijd via boeken, muziek, reizen doorheen Nepal & India en natuurlijk de vredevolle boodschap van de Dalai Lama. Bij de start van het nieuwe millennium zetten we onze eerste (kleine) stappen richting activisme en verdiepten we ons gaandeweg in het Sino-Tibetaans conflict. Onze eerste betogingen werden een feit en de solidariteit met het Tibetaanse volk werd gesmeed. Een reis naar Tibet in 2005 resulteerde uiteindelijk in de (her)oprichting, samen met enkele gelijkgezinden, van Vrienden van Tibet, een Tibet Support Groep (TSG). Verschillende intense jaren van betogingen, campagnes, netwerken en allerhande acties voor Tibet volgden elkaar op.
Sinds 2012 kozen we met LUNGTA - Actief voor Tibet voor een frisse en nieuwe start - een TSG 2.0. Via sensibiliseringsacties, bewustwording en informatieverspreiding zetten we Tibet op de publieke en politieke kaart in Vlaanderen, België en de rest van de wereld. Ondertussen kunnen we terugblikken op meer dan 20 jaar ervaring en expertise. Dit vertaalde zich ook in een fysieke bibliotheek en informatiecentrum met een ruime selectie aan boeken over publicaties over het Sino-Tibetaans conflict.
Meerdere reizen in de regio, vrijwilligerswerk in Dharamsala - de residentie van de Dalai Lama, het hoofdkwartier van de Tibetaanse regering in ballingschap en de Tibetaanse vrijheidsbeweging in India - en de ondersteuning van enkele socio-culturele projecten passeerden de revue en verruimden onze blikken. We sloten vriendschappen met de Tibetaanse gemeenschap in België, schoven geregeld aan tafel bij het Bureau van Tibet in Brussel, de vertegenwoordiging van Zijne Heiligheid de Dalai Lama, en sloten allianties met collega TSG's in België en ver daarbuiten.
Vandaag zorgen we voor de continuïteit van steun aan Tibet op Belgische bodem via geweldloos grassroots activisme en sensibilisering. Steun die teruggaat tot 1979 toen de eerste TSG hier het levenslicht zag en de Stichting Tibetaanse Ontwikkeling, een BeNeLux collaboratie, het eerste Nederlandstalige Tibet-magazine uitbracht. Onze ploeg maakt trots deel uit van 45 jaar Free Tibet in Vlaanderen en België.
Onze support groep maakt deel uit van het International Tibet Network, een wereldwijde coalitie van Tibet-groepen met als doel de effectiviteit van de wereldwijde Tibet-beweging te maximaliseren. Het netwerk werkt aan het vergroten van de capaciteit van individuele leden, ontwikkelt gecoördineerde strategieën en stimuleert meer onderlinge samenwerking, wat de Tibet-beweging als geheel versterkt. LUNGTA zetelde twee termijnen (2017-2021) in het Steering Committee van het Network, als vertegenwoordiger van de West-Europese support groepen.
Met LUNGTA werken we al vele jaren actief mee aan internationale campagnes. Zo zetten we onze schouders reeds onder verschillende acties: voor de vrijheid van taalactivist Tashi Wangchuk, de klimaatcrisis en Chinees wanbeheer in Tibet en tegen het propaganda-onderwijs van het Confucius Instituut op onze scholen en universiteiten. Samen met de internationale beweging stopten we farmagigant Thermo Fisher met de verkoop van DNA-kits aan de autoriteiten in Tibet. Een overwinning, dat zeker, maar de strijd gaat onvoorwaardelijk verder.
LUNGTA is trouwens een Tibetaans woord dat zich vrij vertaalt naar “windpaard”. Het is een symbool uit de Tibetaans boeddhistische cultuur en wordt vaak afgebeeld op de alom gekende gebedsvlaggen. Centraal staat een krachtig paard dat drie vlammende juwelen op zijn rug draagt. De drievoudige edelsteen of drie juwelen vertegenwoordigen de Boeddha, de dharma (de leer) en de sangha (de gemeenschap van beoefenaars). De kleurrijke vlaggetjes symboliseren de vijf elementen: blauw is voor ruimte, wit voor lucht en wind, rood komt overeen met vuur, groen voor water en geel betekent aarde. Ze worden opgehangen aan gebouwen of tussen bergen. Telkens wanneer het waait, worden de gebeden gedrukt op de vlaggen, door de wind verspreid. Naar analogie met deze gebedsvlaggetjes verspreiden wij de boodschap voor een vrij Tibet.