Tibetan Uprising Day 10 maart 2002 - 2024

 

Bij de oprichting van de Volksrepubliek in 1949 stond de ‘vreedzame bevrijding’ van Tibet hoog op de politieke agenda. Internationaal isolement en Chinese militaire overmacht bezegelden al snel het lot van het dak van de wereld. Dit werd twee jaar later bekrachtigd met de ondertekening - onder dwang - van het 17-puntenakkoord waarbij de Tibetaanse overheid de suzereiniteit van China erkende, mits het behoud van hun bestaande politiek-religieuze systeem. Er volgde een periode van fragile co-existentie waarbij de traditionele Tibetaanse machtsinstellingen systematisch werden uitgehold.

In de traditionele Tibetaanse provincies Amdo en Kham brak midden jaren '50 gewapend verzet uit als reactie op de Chinese 'democratische' hervormingen. De situatie escaleerde in hoofdstad Lhasa op 10 maart 1959. De volksopstand werd hardhandig neergeslagen door Chinese troepen en leidde tot de vlucht van de Dalai Lama richting India, met in zijn kielzog 100.000 landgenoten.

Jaarlijks komen Tibetanen en supporters samen om deze dag te herdenken. In 2002 stonden wij voor het eerst mee op de barricades in solidariteit met de Tibetanen. Ondertussen betoogden we op 10 maart - naast Brussel - ook in Berlijn, Parijs, Genève en Rome. Foto's © Lungta