Het nieuwe rapport van het Tibet Action Institute toont bewijs van de verwoestende behandeling waarmee Tibetaanse kinderen worden geconfronteerd in het koloniale kostschoolsysteem van China: verwaarlozing, emotioneel misbruik en diep psychologisch trauma.
"When They Come to Take Our Children: China's Colonial Boarding Schools and the Future of Tibet" is gebaseerd op zeldzame verhalen uit eerste hand, uit zowel Tibet als verteld door recente ballingen. Zij bevestigen de wijdverbreide schade en gedwongen assimilatie die hun kinderen vanaf vier jaar is toegebracht. Dit is een oproept voor dringende internationale actie om dit te stoppen.
"Een generatie Tibetaanse kinderen wordt geschaad door het koloniale kostschoolbeleid van China - sociaal, emotioneel en psychologisch", zegt Lhadon Tethong, directeur van het Tibet Action Institute. "De levenslange negatieve impact op elk van deze kinderen en hun families, en op de toekomstige gezondheid van de Tibetaanse samenleving in het algemeen, kan niet worden overschat. De internationale gemeenschap moet alle inspanningen opvoeren om de Chinese regering dringend aan te sporen dit beledigende en dwingende systeem af te schaffen."
In 2021 bracht het Tibet Action Institute een baanbrekend rapport uit - dat Tibet weer onder de aandacht van de wereld bracht - door China's enorme systeem van koloniale kostscholen bloot te leggen. Voor het eerst vernam de wereld dat bijna een miljoen Tibetaanse kinderen werden gescheiden van hun families en werden onderworpen aan gedwongen assimilatie.
De Chinese regering is de afgelopen jaren doorgegaan - al dan niet met geweld - met het sluiten van door Tibetaans gerunde scholen, evenals lokale dorpsscholen. Dit laat de meeste Tibetaanse ouders weinig keuze dan hun kinderen weg te sturen om in door de overheid gerunde kostscholen te gaan wonen. Daar worden kinderen bijna volledig in het Chinees onderwezen. Tibetaans taalmateriaal, afbeeldingen of culturele inhoud worden uit het curriculum geschrapt en van de klasmuren verwijderd. Dit veroorzaakt emotionele en psychologische schade, verlies van de Tibetaanse taal en vervreemding van families en gemeenschappen.
Dit rapport leidde tot internationale verontwaardiging en actie – van VN-experts tot wereldregeringen – en markeerde een keerpunt in de wereldwijde beweging om Tibetaanse kinderen te beschermen. Lees hier meer over op onze campagne-pagina en zie wat jij kan doen.

Reactie plaatsen
Reacties