Wij zijn LUNGTA - Actief voor Tibet

Met LUNGTA staan we in solidariteit met het Tibetaanse volk en hun vreedzame vrijheidsstrijd. We staan schouder aan schouder voor de politieke, sociale en culturele rechten van het Tibetaanse volk. We ijveren voor hun zelfbeschikking en ondersteunen de Tibetaanse geweldloze strijd die nu al meer dan 70 jaar aan de gang is. Welkom op onze nieuwe website. Maar eerst enkele feiten op een rijtje ...

Rechtspositie: De geschiedenis van Tibet kende periodes van onafhankelijkheid en intervallen waar het onder buitenlandse – zoals Mongoolse of Mantsjoe - invloed stond. In 1913 riep de 13e Dalai Lama de onafhankelijkheid van Tibet uit. Het land had zijn eigen regering, nationale vlag, munteenheid, postzegels, paspoorten en leger. Sinds 1950 - ’51 staat Tibet onder illegale bezetting door de Volksrepubliek China.

Oppervlakte: 2.5 miljoen km², wat overeenkomst met ongeveer de helft van West-Europa of ¼ van de Chinese Volksrepubliek. De drie belangrijkste regio’s zijn U-Tsang (Centraal Tibet), Amdo (Noordoost Tibet) en Kham (Zuidoost Tibet) – vandaag opgedeeld over verschillende Chinese provincies. Slechts de helft van het oorspronkelijke grondgebied wordt door China als de Tibetaanse Autonome Regio beschouwd.

Bevolking: 6 miljoen Tibetanen in Tibet. Na de volksopstand in 1959 vluchtte de Dalai Lama naar India en richtte er de Tibetaanse regering in ballingschap op. De vluchtelingengemeenschap bestaat uit ongeveer 150.000 Tibetanen, verspreid over Azië en het Westen. Zij verkiezen op democratische wijze hun regering die niet officieel wordt erkend door de internationale gemeenschap.

 

 

Taal: Tibetaans, sinds de Chinese bezetting is de officiële taal Chinees en wordt het Tibetaans gemarginaliseerd op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en de dagelijkse administratie. Het Tibetaans en Chinees kennen weinig overeenkomsten. De zinsstructuur van beide talen is compleet anders, evenals het schrift en de woordenschat.

Religie: Het Tibetaans boeddhisme wordt door 99% van de Tibetanen beoefend. De Chinese overheid houdt strikte controle over boeddhistische instellingen. Het aantal monniken en nonnen worden beperkt en hun activiteiten staan onder streng toezicht.  Arrestaties, verdwijningen, gedwongen uittredingen en patriottische heropvoedingscampagnes zijn wijdverspreid. De reïncarnaties van Tibetaanse religieuze figuren moeten worden goedgekeurd door de Chinese autoriteiten.

Politieke gevangenen: 5000+ Tibetanen in de afgelopen 28 jaar. Tibetanen worden willekeurig aangehouden, zonder aanklacht vastgehouden, gemarteld en na schijnprocessen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Het uitoefenen van vreedzame politieke en religieuze activiteiten en fundamentele mensenrechten wordt gecriminaliseerd.

 

 

Protest: 157 gekende zelfverbrandingen als protest sinds 2009 waaronder 131 mannen en 28 vrouwen. Hiervan stierven 127 personen aan hun verwondingen. 26 Tibetanen waren jonger dan 18 jaar.

Verenigde Naties: 3 Resoluties over Tibet (1959, 1961 & 1965). VN-lidstaten brachten Tibet ter sprake tijdens de VN Universal Periodic Review van China - een proces waarbij de mensenrechtensituatie van andere lidstaten wordt beoordeeld - in 2024.

Ontwikkeling: De grootschalige ontwikkelingsprojecten van China in Tibet, waaronder dammen, snelwegen en mijnbouw, vormen een bedreiging voor het milieu, het culturele erfgoed en het leven van de Tibetaanse bevolking. Deze projecten dienen de strategische belangen van China op het vlak van de controle over hulpbronnen en territoriale aanspraken. Tibetanen verzetten zich tegen deze ontwikkelingen, omdat ze geen inspraak hebben in hun eigen milieu- en klimaatbeleid.

 

 

Onderwijs: China heeft een systeem van koloniale kostscholen in Tibet, waar ongeveer 1.000.000 Tibetaanse kinderen zijn ondergebracht. In veel gevallen worden ouders gedwongen hun kinderen weg te sturen, omdat de overheid andere onderwijsalternatieven verbiedt. China gebruikt het internaatsysteem om toekomstige generaties Tibetanen te vervreemden van hun eigen taal, cultuur en gemeenschap.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.